Dostupni linkovi

Zabrinutost za Kinu i Grčku uznemirila svetsko tržište


Zabrinutost za Kinu i Grčku uznemirila je berze širom sveta koje su pretrpele velike padove u petak zbog neizvesnosti u pogledu stanja kineske ekonomije i ponovne neizvesnosti u Grčkoj nakon odluke Aleksisa Ciprasa da podnese ostavku na mesto premijera.

U petak su objavljeni podaci o usporavanju rasta proizvodnog sektora u Kini, najvećem u poslednjih 6 i po godina.

Investitori su bili sve nervoznij ove nedelje, uglavnom zbog neizvesnosti u vezi s Kinom. Od početka leta, vrednost kineskih akcija opada, ali globalna tržišta do sada nisu na to odgovorila.

Ali, nakon odluke monetarnih vlasti Kine da prošle sedmice da smanje vrednost kineske valute, juana, berze su pretrpele udarac.

Devalvacija juana je izazvalo zabrinutost za izglede "svetske ekonomije broj dva", kao i jer to zamagljuje izglede drugih zemalja u razvoju u Aziji - niži kurs juana će njihov izvoz učiniti manje konkurentnim, te će to uticati i na njihov ukupni rast.

Tokom proteklih nekoliko meseci, kineske akcije imaju velike gubitke zbog niza razočaravajućih ekonomskih podataka, te jača zabrinutost za ekonomsku perspektivu. Još jedan izveštaj o slabljenju proizvodnje, objavljen u petak, samo je povećao tu zabrinutost, što je izazvalo dalju prodaju kineskih deonica i u Šangaju, i širom sveta.

Uz Kinu, zabrinutost za Grčku, zbog odluke Ciprasa u četvrtak da podnese ostavku, ojačala je trend prodaje grčkih akcija.

Grčka koja je ove nedelje dobila prvu tranšu novca iz novog, trećeg paketa međunarodne finansijske pomoći, ide u još jedne prevremene izbore ove godine, verovatno 20. septembra, pod uslovom da u sadašnjoj, tehničkoj proceduri, opozicija ne uspe da formira novu vladu.

Cipras koji je ostao bez tgrećine poslanika svoje stranke, nada se da će na osnovu lične popularnosti na izborima dobiti novi mandat. "Dok će ta odluka verovatno povećati političku neizvesnost na kratak rok što kaže i rejting-agencija Mudis, nadamo se da će više disfunkcionalnih članova dosadašnje grčke vlade otići sa scene", izjavio je Ml Hjuson, glavni tržišni analitičar firme CMC Markets.

XS
SM
MD
LG