Dostupni linkovi

Žan-Mari Le Pen: Prljavo oceubistvo


Osnivač i počasni predsednik francuske desničarske partije Nacionalni front, Žan-Mari Le Pen, optužio je danas njegovu ćerku i aktuelnu liderku Fronta, Marin, za korišćenje "prljave" taktike i obećao "ponovno osvajanje" tog pokreta.

"Prljavo je ubiti svog sopstvenog tatu - pa, nije ga ubila direktno, učinila je to preko svoje desne ruke", kazao je 87-godišnji Le Pen, dan nakon što ga je Izvršni odbor isključio iz članstva Fronta.

"Ona je komandovala streljačkim odredom telefonom. Nije želela da bude uključena direktno, jer bi izgledala kao hulja", kazao je Le Pen francuskom radiju RTL, a prenosi AFP.

Za partijski sastanak, na kom su ga tri sata pre donošenja odluke ispitivali uglavnom oko njegovih antisemitskih izjava, rekao je da je "parodija" i "zaseda", otpužujući ćerku da "iz daljine vuče konce".

Marin Le Pen je u više navrata istupala protiv skandaloznih izjava njenog oca - poput one da bi "ebola" mogla da reši problem migranata, i tražila od njega da prestane da govori u ime Nacionalnog fronta, što je on odbijao.

AFP navodi da je "kap prelila čašu" kada je on ponovio poznate komentare o gasnim komorama kao "detalj" u istoriji i da Francuska sa Rusijom treba da spasava "beli svet".

Marin se tada otvoreno odvojila od oca, rekavši da je počnio "političko samoubistvo".

Le Pen je i danas najavio da će se žaliti na jučerašnju odluku partijskog organa.

"Ja sam Nacionalni front. Ovo je teoretsko izbacivanje, ja ću naravno ovo predati sudu, koji će, mislim, još jednom osuditi Marin Le Pen i rukovodstvo Fronta", rekao je on RTL-u, a za radio "Evropa 1" (Europe 1) odbacio ideju o formiranju nove stranke.

U saopštenju izdatom nakon donošenja odluke o isključivanju njenog oca iz Fronta, Marin Le Pen navela je da je "Žan-Mari Le Pen otpočeo jedan proces, za čije je posledice znao" i koji je zbog "višenedeljnog ponavljanja grešaka" mogao da "vodi samo ka ovakvoj odluci".

Le Pen je 2002. doživeo „zvezdane trenutke“ kada je ušao u drugi krug predsedničkih izbora sa 17,02 odsto glasova birača, što je nešto manje od tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

XS
SM
MD
LG