Dostupni linkovi

Ban Ki Mun poziva na nastavak dijaloga Beograda i Prištine


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom i visokom nivou, a posebno sastanke održane u junu na kojima je bilo reči o uspostvaljanju asocijacije/zajednice srpskih opština, kao i pitanjima vezanim za energetiku i telekomunikacije.

“Uprkos nešto sporijem napretku u primeni nekih delova sporazuma nadam se da će pozitivni pomak koji je već ostvaren na terenu kao posledica dijaloga ohrabriti obe strane da ostanu privržene svojim obećanjima i da se suoče sa drugim izazovima u narednim mesecima”, naveo je generalni sekretar UN u redovnom tromesečnom izveštaju o radu UNMIK-a koji će danas razmatrati Savet bedzbednosti UN.

U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula 2015. Ban Ki Mun je izrazio zabrinutost i žaljenje zbog sporosti kosovskih institucija u osnivanju specijalnog suda za ratne zločine ocenivši da bi osnivanje tog suda bilo dokaz privrženosti Kosova pravdi i značajan doprinos pomirenju.

Generalni sekretar svetske organizacije pozdravio je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU, kao i proces liberalizacije viznog režima. Naveo je takođe da je ohrabren primerima poduktivne saradnje lokalnih lidera a posebno gradonačelnika Severne i Južne Mitrovice.

On je ocenio da se Kosovo i region i dalje suočavaju sa izazovima tranzicije posebno zbog radikalizacije mladih i nasilnog ekstremizma.

Uz izveštaj o radu UNMIK-a Savet bezbednosti UN danas će razmatrati izveštaj Euleksa. Sednici u Njujorku prisustvovaće i šefovi diplomatija Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači.

XS
SM
MD
LG