Dostupni linkovi

Vojska J. Koreje spremna na oštar odgovor


Foto: Vojska Južne Koreje vežba u blizini dimilitarizovane zone (AFP)

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje naredila je oružanim snagama da budu spremne da oštro odgovore u slučaju novih provokacija Severne Koreje.

“Nećemo trpeti severnokorejske provokacije koje ugrožavaju bezbednost naših vojnika i građana", rekla je južnokorejska predsednica tokom iznenadne posete vojnoj bazi u gradu Jogin, 40 kilometara od Seula.

Do zaoštravanja stanja došlo je u četvrtak nakon razmene artiljerijske paljbe između dve Koreje u zapadnom delu demilitarizovane zone.

Seul tvrdi da je vatra prvo otvorena iz Severne Koreje po megafonima koje Južna Koreja koristi za antikomunističku propagandnu kampanju na granici, što Pjongjang poriče.

Generalštab Korejske narodne armije predao je Suelu saopštenje u kom se daje rok od 48 sati do 22. avgusta za demontažu razglasa koji se koristi za uticaj na severnokorejske vojnike i prekid psihološkog rata, jer će u protivnom započeti "snažna vojna dejstva", podseća Jonhap.

Ranije danas lider Severne Koreje Kim Džong-un naložio je vojsci da od popodne po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, navodeći da je zemlja u "poluratnom stanju".

XS
SM
MD
LG