Dostupni linkovi

Korbin: Izviniću se za rat u Iraku u ime Laburista


Favorit za lidera britanske Laburističke stranke Džeremi Korbin izjavo je danas će se ukoliko bude izabran izviniti za odluku da Britanija uđe u rat u Iraku 2003. godine donetu "na osnovu prevare".

Korbin, koji pripada levom krilu stranke kaže da će izivnjenje uputiti i britanskom i iračkom narodu, prenosi londonski "Indipendent".

On smatra da je irački rat bio greška užasnih razmera, a da su zbog učešća Britanije u sukobu Laburisti izgubili milione svojih "prirodnih pristalica".

"Krajnje je vreme da se Laburisti izvine britanskom narodu što su ga poveli u rat u Iraku na osnovu prevare, a iračkom narodu za patnje. Mi ćemo uputiti to izvinjenje," rekao je Korbin.

Toni Bler, koji je u to vreme bio šef Laburista i premijer, nikada se nije izvinio uprkos tome što se pokazalo da su razlozi kojima je opravdana invazija - da Irak ima oružje za masovno uništenje i predstavlja opasnost za svet, naknadno pokazali kao neistiniti.

Bler je istina u istrazi koja je pokrenuta 2009. godine, a za koju je zadužen ser Džon Čilkota, rekao da mu je žao zbog izgubljenih života.

Procenjuje se da je u nasilju koje je usledilo posle invazije poginulo 219,000 Iračana, 179 britanskih i 4,425 američkih vojnika, podseća list.

Nalazi te istrage još nisu objavljeni zbog čega porodice poginulih Britanaca najavljuju tužbu protiv ser Čilkota.

Korbin međutim smatra da nije potrebno čuti zaključke istrage da bi se znalo da treba uputiti izvinjenje.

Korbin koji je u vreme vlade Tonija Blera važio za "najneposlušnijeg laburističkog poslanika", a neki britanski mediji ovih dana u spisak njegovih "neposlušnosti" ubrajaju i to što je rekao da nije bilo genocida na Kosovu

XS
SM
MD
LG