Dostupni linkovi

Policija u Makedoniji bacila šok bombe na migrante


Makedonska policija upotrebila je šok bombe i suzavac kako bi rasterala na hiljade migranata na ničijoj zemlji, koji pokušavaju da iz Grčke pređu u Makedoniju.

Policija, kako je javio Rojtersov dopisnik sa prelaza Đevđelija, ne dozvoljava novinarskim ekipama da snimaju mesto događanja.

Duž granične linije su raspoređene jake policijske snage i oklopna vozila, a postavljena je i bodljikava žica sa namerom da se spreči ulazak talasa migranata iz Grčke u Makedoniju, javili su makedonski mediji.

Najmanje 3.000 migranata, koji su proveli noć na otvorenom, pokušali su u nekoliko navrata da pređu granicu koju je makedonska policija u petak zatvorila, a najmanje četiri osobe su povređene u gužvi koja je tada nastala.

Lokalni mediji su javili da je noćas, oko jedan sat posle ponoći, grupa od oko 300 migranata uspela da se probije i pređe na makedonsku teritoriju i sada je u toku akcija njihovog prikupljanja kako bi bili vraćeni u Grčku.

Deo migranata se žali na policijsku brutalnost makedonskih bezbednosnih snaga.

Na Železničkoj stanici u Đevđeliji se nalazi stotinak izbeglica iz grupe koja je uspela da uđe u Makedoniju.

Jedan migrant je nožem ubo policajca. Svedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da migrantima kontroliše dokumenta.

Makedonija je postala ključna tranzitna ruta za migrante koji iz Grčke odlaze ka prosperitetnijim zemljama Evropske unije. Najmanje 39.000 izbeglica, većinom Sirijaca, registrovano je u prolasku preko siromašne Makedonije, što je duplo više nego prethodnog meseca.

XS
SM
MD
LG