Dostupni linkovi

Godišnjice: Zločin na Korićanskim stijenama


U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalnog saveza logoraša Banja Luka danas će u 11,00 sati, biti obilježena 23. godišnjica stravičnog zločina nad logorašima na lokalitetu Korićanske stijene (planina Vlašić, općina Kneževo – Skender Vakuf).

Na današnji dan 1992. godine na Korićanskim stijenama strijeljano je oko 200 muškaraca, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima. Organizovanim konvojem, pod izgovorom da ih vode na razmjenu, logoraši su dovedeni na ovu lokaciju i mučki likvidirani.

"Ovdje mi mijenjamo mrtve za mrtve i žive za žive", riječi su uz koje je započeta likvidacija ovih nevinih osoba, navodi se na stranici Saveza udruženja logoraša u BiH.

Pripadnici interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora su logoraše postrojili na rubu provalije, naredili im da kleknu i pucali im u leđa, nakon čega su tijela logoraša padala u ponor dubok preko 300 metara. Da bi bili sigurni da niko neće preživjeti, pucali su i bacali bombe na tijela u provaliji.

Masakr na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja omogućila da se dio odgovornih procesuira i kazni, te da istina o ovom zločinu bude zabilježena. Sve žrtve ovog zločina još uvijek nisu pronađene. Još uvijek se traga za 80 posto skeletnih ostataka kako je nešto više od 100 logoraša identificirano samo na osnovu jedne kosti ili zuba, dok preostali logoraši nisu uopšte pronađeni.

XS
SM
MD
LG