Dostupni linkovi

Kina: Četiri nova požara u Tjanđinu


Kineske službe za vanredne situacije pokušavaju da ugase četiri nova požara u Tjanđinu, nedaleko od mjesta na kojem su se prošle sedmice dogodile snažne eksplozije, u kojima je nastradalo 114 ljudi, javila je državna agencija Sinhua.

Agencija navodi da je jedno od žarišta centar za distribuciju automobila, blizu mjesta eksplozija, dok se ostala nalaze u centralnom području detonacija.

Kineske vlasti upozorile su ranije da je koncentracija cijanida u rijeci, moru i otpadnim vodama oko luke u Tjanđinu 277 puta veća od dozvoljene, ali su napomenule da je voda za piće bezbjedna.

Lokalna uprava saopštila je da će izmjestiti hemijske fabrike dalje od područja iz kojeg su prošle sedmice evakuisane hiljade ljudi.

Politbiro Komunističke partije Kine pozvao je juče na vanrednom sastanku državne organe na svim nivima da poboljšaju pravila o bezbjednosti u industriji.

Vlasti su potvrdile da se u skladištu koje je eksplodiralo nalazilo oko 700 tona smrtonosnog sodijum cijanida.

Hemijske fabrike biće izmještene u industrijsku zonu Nangang, 25 kilometara od oblasti u kojoj su se eksplozije dogodile.

Kineska anikorupcijska komisija obećala je da će preduzeti mjere protiv odgovornih za kršenje zakona i regulativa, što je dovelo do eksplozija, ali je napomenula da je potrebno održati političku stabilnost.

Kineski mediji prenose da se uprava firme "Ruihai", koja je vlasnik skladišta za hemikalije, iskoristila veze da bi dobila potvrde o zaštiti od požara i bezbjednosti za okolinu.

XS
SM
MD
LG