Dostupni linkovi

UN: Jemen je zbog rata na ivici gladi


Jemen je zbog rata na ivici gladi, a borbe su poremetile i komercijalni uvoz hrane i isporuku pomoći, te milionima gladnih preti smrt, saopštile su Ujedinjene nacije u sredu.

Erterin Kuzen, šefica Svetskog programa UN za hranu (WFP), izjavila je da borbe oko velikih luka sprečavaju isporuke hrane, da je prevoz u unutrašnjost zemlje težak, a i da sredstava donatora i dalje zaostaju za potrebama.

"Ako ne dobijemo dodatne prolaze, ako ne možemo podržati rad tržišta, ako nemamo otvorene luke i nemamo dovoljno hrane za podelu, i ako se ne poveća podrška donatora, Jemenu preti 'savršena oluja'", rekla je ona novinarima u Kairu. Erterin Kuzen je u Kairu posle trodnevne posete Jemenu, gde se sastala sa raseljenima i gladnima, kao i sa zvaničnicima obe strane u sukobu.

WFP kaže da obe strane moraju da odobre isporuke hrane.

U Jemenu šiitski pobunjenici, Hutiji, uz trupe lojalne bivšem predsedniku Jemena, Aliju Abdulahu Salehu, ratuju protiv separatista na jugu, lokalnih i plemenskih milicija, sunitskih islamskih militanata i trupa lojalnih aktuelnom predsedniku Abedu Rabou Mansuru Hadiju, koji je u egzilu u Saudijskoj Arabiji.

Humanitarna situacija se pogoršala od marta, od kada se vodi vazduhoplovna akcija koju predvodi Saudijska Arabija, uz podršku SAD, protiv Hutija i njihovih saveznika koji kontrolišu velike delove Jemena, uključujući glavni grad.

XS
SM
MD
LG