Dostupni linkovi

Klima: Izbeći grešku sa samita iz Kopenhagena


Ministarka zaštite životne sredine Francuske Segolen Roajal ocenila je da se šefovi vlada i država sada mnogo više uključuju u pregovore o klimi nego u ranije i izrazila očekivanje da će to dati rezultat.

"Kada je reč o pitanjima od tako velikog značaja u nekom trenutku je neophodno uključivanje osoba najvišeg političkog nivoa. To se sada dešava i zato sam uverena i optimista po pitanju dobrog toka priprema konferencije o klimi i završetka tog procesa", rekla je Roajalova novinarima nekoliko dana uoči nove runde pregovora pod okriljem UN koji će se održati u Bonu.

Roajalova je pre samo dva meseca ocenila da su pregovori u okviru UN "potpuno neadekvatni za pitanje klime koje iziskuje hitno rešenje" i pozvala je da se promeni metod bez zaustavljanje pregovora pod okriljem UN.

Međutim, iz Pariza takođe ukazuju da učešće samih lidera na konferenciji o klimi u decembru ove godine treba da bude ograničeno na početak skupa.

Političari, kako je ukazao francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, ne treba da se uključuju u poslednji čas i očekuju da će iznebuha rešiti izuzetno složene probleme. To je, kako je naveo, bila jedna od ključnih grešaka prethodne konferencije o klimi u Kopenhagenu.

XS
SM
MD
LG