Dostupni linkovi

EU: Rusija da oslobodi estonskog bezbednjaka


Evropska unija (EU) je zatražila od Rusije oslobađanje pripadnika estonske službe bezbednosti Estona Kohvera, koji je danas osuđen na 15 godina zatvora zbog špijuniranja, skoro godinu dana pošto su ga, kako navodi EU, ruski agenti oteli na teritoriji Estonije.

"Otmica Kohvera i ilegalno pritvaranje u Rusiji nakon toga, predstavljaju jasno kršenje međunarodnog prava", stoji u saopštenju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

"Kohveru je uskraćeno pravo na pošteno suđenje - nije bilo javnog saslušanja, estonskom konzulu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje saslušanjima, a Kohveru je uskraćena adekvatna pravna pomoć", navodi se u saopštenju.

Estonija navodi da su Kohvera, oteli nepoznati napadači i prebacili preko ruske granice, dok Rusija tvrdi da je on uhapšen na njenoj teritoriji pošto je ilegalno prešao granicu.

Regionalni sud u gradu Pskovu na zapadu Rusije proglasio je Kohvera danas krivim za špijuniranje, krijumčarenje oružja i narušavanje granice, preneo je AP.

Estonske vlasti kažu da je Kohver istraživao operaciju krijumčarenja u koju su bili umešani agenti ruske obaveštajne agencije.

XS
SM
MD
LG