Dostupni linkovi

OEBS: Povećan broj napada na posmatrače u istočnoj Ukrajini


Broj napada na posmatrače OEBS-a u istočnoj Ukrajini dostigao je nivo "bez presedana", posebno od strane proruskih separatista, rekao je danas u Beču šef posmatračke misije.

"Bezbednost misije dovedena je u pitanje na nivou bez presedana. Na naše patrole se pucalo uključujući i teškim oružjem", rekao je Ertugrul Apakan na konferenciji za medije u sedištu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču.

"Posmatrači su napadani, oružje je upereno u njihovom pravcu", dodao je.

On je naveo da je najteži incident bio 8. avgusta kada su zapaljena četiri oklopna vozila posmatrača u Donjecku, uporištu proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Incidenata je bilo sa obe strane linije fronta ali najviše sa strane pobunjenika, dodao je turski diplomata koji vodi misiju od više od 400 posmatrača iz 42 zemlje na terenu u istočnoj Ukrajini.

Na separatističkom proruskom istoku Ukrajine, poslednjih dana zabeležen je porast nasilja uprkos primirju na snazi od februara, na osnovu sporazuma iz Minska.

On je takođe upozorio na zabrinjavajuće pogoršanje humanitarne situacije. Evropska unija i generalni sekretar UN Ban Ki-mun osudili su juče obnovu nasilja u Ukrajini gde je deset ljudi ubijeno u novim sukobima na istoku zemlje, dok Moskva optužuje Kijev da priprema ofanzivu.

XS
SM
MD
LG