Dostupni linkovi

Vučić: Diplomatska borba za prava Srba u Hrvatskoj


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija nastaviti diplomatsku borbu za prava svog naroda u Hrvatskoj, ali da nijednom narodu neće uskraćivati njegova prava.

Nakon obilaska migranata koji u Beogradu borave u parku kod autobuske stanice ; Vučić je novinarima rekao da su vlasti u Srbiji uznemirene zbog ukidanja ćiriličnog pisma na tablama u Vukovaru.

"Mi smo veoma uznemireni zbog toga. Onoliko koliko možemo diplomatskim rečnikom, merama i tonom ne vređajući nikoga, a te svoje stvari imaju teže i ozbiljnije ime, mi ćemo nastaviti borbu za prava svog naroda. Nikada nećemo uskraćivati prava nijednom drugom narodu", izjavio je on.

On je ocenio kao "intresantno" to što Evropska unija čije su temeljne vrednosti demokratija, sloboda i manjinska prava, nema reakciju na ukidanje ćirilice iz javne upotrebe u Vukovaru, jer je u pitanju zemlja koja je članica EU.

"Hrvatska je suverena zemlja, ali je ovo nešto o čemu treba da se govori. Zamislite da smo mi u Beogaradu ili Subotici ukinuli latinicu. To bi bio skandal svetskih razmera", zapitao je Vučić.

On je naveo da je Srbija opredeljena za evropski put, ali da neće dozvoliti da je ponižavaju.

XS
SM
MD
LG