Dostupni linkovi

Vlasnici skladišta u Tjencinu preko veze dobijali dozvole


Među 10 zvaničnika kompanije "Ruihai Logistics" koji su privedeni u vezi s eksplozijama u Tjencinu, nalaze se i sin bivšeg šefa policije i bivši izvršni direktor državne hemijske kompanije, koji su koristili svoje veze da dobiju dozvole uprkos kršenju bezbednosnih mera.

Državna novinska agencija Sinhua javila je danas da su u istrazi privedeni Dong Šesjuen, sin pokojnog šefa policije u Tjencinu i bivši direktor kompanije "Sinohem" Ju Sjuevej.

Izveštaj Sinhue potvrđuje rašireno verovanje da privatne kineske kompanije koriste lične veze s ljudima u vlasti kako bi zaobišli pravila, što nekad ima katastrofalne posledice, navodi Asošijetid Pres (AP).

Dong je izjavio da ga je Ju angažovao 2012. zbog njegovih veza i da je lako mogao da dobije sertifikat o protivpožarnoj bezbednosti.

Na osnovu tog sertifikata lokalni zvaničnici su mogli da izdaju građevinsku dozvolu, iako je izgradnja skladišta planirana na manje od propisanih 1.000 metara razdaljine od kuća i javnih puteva.

Dong je izjavio i da mu je Ju rekao da će rešiti problem procene bezbednosti i da je promenio firmu koja daje te procene da bi dobio zadovoljavajući izveštaj. Ju i Dong su vlasnici iz senke kompanije "Ruihai". Na papiru je vlasnik 55 odsto kompanije rođaka Juove supruge, a 45 odsto je u vlasništvu Dongovog školskog druga.

Dong je rekao agenciji Sinhua da je želeo da bude vlasnik iz senke zbog položaja njegovog oca u policiji, ali nije jasno zašto je Ju želeo da sakrije da je vlasnik.

U eksplozijama u skladištu opasnih materijala 12. avgusta poginulo je 114 ljudi, više od 670 je povređeno, a 65 se još vodi kao nestalo. Građani koji žive u blizini skladišta i dalje protestuju tražeći odštetu.

XS
SM
MD
LG