Dostupni linkovi

Meuči: Euleks zabrinut zbog Ivanovićevog štrajka


Šef misije Euleksa na Kosovu Gabrijel Meuči izjavio je da je Euleks zabrinut zbog toga što Oliver Ivanović štrajkuje glađu.

Ipak, on je naveo da ima puno poverenje u relevantne institucije da će poštovati njegova prava.

Euleks radi po zakonu i "uverava da sudije u potpunosti poštuju pretpostavku iz zakona i međunarodne standarde ljudskih prava" po kojima pritvorenik može da očekuje da će njegov slučaj blagovremeno biti rešen, naveo je Meuči u odgovoru na pismo zaštitnika građana Srbije Saše Jankovića.

Janković je u pismu Meučiju 11. avgusta izrazio zabrinutost zbog dužine pritvora za Ivanovića koji je zbog toga stupio u štrajk glađu.

Meuči je u odgovoru, objavljenom na sajtu zaštitnika, naveo da je postupak koji se vodi protiv petorice Srba zbog ratnih zločina veoma složen i da se oslanja na brojne svedoke od kojih su neki pod zaštitom, a neki žive u inostranstvu.

On je istakao da su sudije preduzele neophodne mere kako bi se sprečila nepotrebna odlaganja na suđenju, uključujući i to da se obezbedi da čim svedok završi svoje svedočenje naredni svedoci budu spremni za poziv, dodavši da je do sada saslušano 47 svedoka.

Oliver Ivanović nalazi se u pritvoru od januara prošle godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG