Dostupni linkovi

General Dukić optužen za ubojstvo 117 osoba


Splitsko državno odvjetništvo podnijelo je nalog o dodatnoj istrazi srbijanskog generala Borislava Đukića jer ga se tereti po zapovjednoj odgovornosti i za ubojstvo 117 osoba, silovanje žena i mučenje.

Podsjetimo Đukić je prošli mjesec uhićen na aerodromu u Tivtu u Crnog Gori zbog optužnice za miniranje brane Peruća, od kad se nalazi u pritvoru.

Đukić je kao potpukovnik Jugoslavenske narodne armije, JNA bio zapovjednik 221. mehanizirane brigade unutar 9.kninskog korpusa JNA generala Ratka Mladića. Osim napada na više hrvatskih mjesta, smatra ga se odgovornim za aktivaciju oko 30 tona eksploziva na brani Peruća 1993.godine.

Uz Đukića, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o istrazi protiv još sedmorice zapovjednika srpskih formacija koji su djelovali na teritoriju Šibensko-kninske županije, jer ih se tereti za ratni zločin nad civilima između 1991. do 1995.godine. Osim uhićenog Đukića, ostali optuženi su u bijegu, a i za njih je zatražen pritvor.

Sve ih se tereti po zapovjednoj odgovornosti, odnosno da nisu spriječili pripadnike JNA, milicije (tzv.Krajine) i Teritorijalne obrane – da ubiju 117 civila, siluju tri žene i još tri pokušaju.

Mnogobrojno stanovništvo je potjerano iz okupiranih naselja, a uništen je veliki broj stambenih, gospodarskih, vjerskih i kulturnih objekata.

XS
SM
MD
LG