Dostupni linkovi

EU i UN osudili eskalaciju nasilja u Ukrajini


Evropska unija i Ban Ki-moon osudili su u ponedjeljak novi val nasilja u Ukrajini gdje je deset osoba smrtno stradalo u novim sukobima na proruskom pobunjeničkom istoku dok je Moskva optužila Kijev da priprema ofanzivu.

"Osuđujemo nedavnu eskalaciju sukoba koji su nastavljeni" u noći s nedjelje na ponedjeljak, izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Catherine Ray pozivajući borce da poštuju "u potpunosti prekid vatre", na snazi od sredine februara ali gotovo svakodnevno kršen, i poduzmu "sve prikladne mjere u zaštiti civila".

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon kazao je da je "jako zabrinut zbog nedavne eskalacije nasilja na istoku Ukrajine", ocjenjujući "neprihvatljivim stalno kršenje prekida vatre i gubitak ljudskih života koji iz toga proizlazi".

Rusija je pak izjavila da joj se čini da Ukrajina priprema novu ofanzivu.

"Zabrinuti smo tokom događaja zadnjih dana koji jako liči pripremi vojne akcije", kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Moskvi.

Ukrajina je kao odgovor prebacila odgovornost na Rusiju. U saopćenju ukrajinska diplomatija je dovela u pitanje "provokativna djelovanja separatista koje podržava Ruska Federacija" pozivajući je da "poduzme hitne mjere oko prekida eskalacije".

XS
SM
MD
LG