Dostupni linkovi

Oluja i kiša otežavaju sanaciju katastrofe u Tjencinu


Oluja i grmljavina danas otežavaju napore na sanaciji posledica eksplozija i požara u skladištu u Tjencinu, a stručnjaci strahuju da zbog kiše može doći do širenja velike količine opasnih materijala, ili do hemijske reakcije i novih eksplozija.

Stanovnici Tjencina, vatrogasci, policajci i zvaničnici su jutros, šestog dana od nesreće, minutom ćutanja, paljenjem sveća i automobilskim i brodskim sirenama odali počast stradalima.

Ubrzo posle toga počela je oluja praćena kišom i grmljavinom.

U eksplozijama i požaru u skladištu opasnih materijala poginulo je 114 ljudi, a 57 se i dalje vodi kao nestalo.

Među žrtvama je i 50 vatrogasaca koji su došli na mesto nesreće posle prijave požara, pre eksplozija. Još 52 vatrogasca se vode kao nestali. To je najveći broj vatrogasaca stradalih u jednoj nesreći u Kini.

Vlasti su pokrenule istragu o uzroku eksplozija, a kineski mediji prenose da je privedeno 10 ljudi, uključujući najviše članove rukovodska kompanije "Ruihai Logistics", u čijem je vlasništvu skladište.

U magacinu je bilo skladišteno više od 40 vrsta otrovnih hemikalija, u ukupnoj količini od oko 3.000 tona, od toga 700 tona sodijum-cijanida, 800 tona amonijum-nitrata, koji se nekad koristi u eksplozivima i oko 500 tona kalijum-nitrata, supstance za raketno gorivo i vatromet.

Područje u krugu od tri kilometra oko skladišta je zatvoreno i naređeno je čišćenje tog prostora. Vlasti su saopštile da nema nikakvih curenja posle eksplozija i da su sve vodovodne i kanalizacione cevi koje iz skladišta vode ka moru zatvorene.

XS
SM
MD
LG