Dostupni linkovi

Turska: Bez dogovora o koalicionoj vladi


Turski premijer Ahmet Davutoglu saopštio je da nisu uspjeli pregovori sa najvećom opozicionom strankom - Partijom nacionalnog pokreta /MHP/ za formiranje koalicione vlade.

Davutoglu, predsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja /AKP/, dodao je da će sada obaviti konsultacije sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i sa zvaničnicima vladajuće partije o daljim koracima.

On je dodao da nije postignut dogovor o formiranju vlade sa liderom Partije nacionalnog pokreta /MHP/ Devletom Bahčelijem, ali da je sastanak prošao korektno.

Davutoglu je dodao da je Bahčeli rekao da trenutno ne vidi mogućnost za stvaranje koalicije sa AKP i dodao da je da će se MHP pridružiti sastanku Parlamenta, ukoliko bude potrebno da se on održi, o donošenju odluke o prijevremenim izborima, koje MHP sigurno neće podržati.

AKP je pobijedila na opštim izborima održanim 7. juna, osvojivši 258 mjesta u narodnoj skupštini Turske, ali joj nedostaje 18 da bi samostalno formirala vladu.

Drugoplasirana stranka na izborima je bila CHP sa osvojenih 132 mjesta u parlamentu, dok su MHP i HDP dobile po 80 mjesta. Pregovori o koalicionoj vladi bili su prvi takvi nakon 16 godina u Turskoj.

XS
SM
MD
LG