Dostupni linkovi

Putin: Ne spekulisati o posebnim etničkim pravima na Krimu


Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da ne treba spekulisati o navodnim posebnim pravima bilo koje nacije na Krimu.

"Sve spekulacije na temu bilo kakvih posebnih prava građana, koji pripadaju određenoj nacionalnosti, određenom etnosu, smatram izuzetno opasnim", rekao je Putin tokom radne posete Krimu prilikom susreta sa predstavnicima krimskih nacionalnih udruženja.

"Potrebno je štititi prava svih žitelja Krima i Sevastopolja, nezavisno od toga da li su oni Rusi, Ukrajinci, krimski Tatari ili predstavnici drugih etnosa", kazao je ruski predsednik.

Putin je istakao da će "mudrost krimskih Tatara" onemogućiti "profesionalne borce" čije ambicije nemaju ništa zajedničkog sa interesima krimsko-tatarskog naroda da destabilizuju situaciju.

RIA Novosti prenela je izjavu Putina da oni koji žele da realizuju njihove političke ambicije spekulišu na temu prava krimskih Tatara, kako bi dobili „grantove“ iz inostranstva.

“Tema međunacionalnih odnosa je delikatna i predstavnici vlasti i zajednica treba da deluju pažljivo i kroz dijalog”, kazao je on, izražavajući uverenje da je na Krimu, kao i u čitavoj Rusiji, potrebno posvećivati neprestanu pažnju jačanju mira i sloge, kao i ujedinjavanju napora države i civilnog društva.

Republika Krim kao subjekt Ruske Federacije formirana je marta 2014. Godine nakon referenduma i na osnovu sporazuma o prijemu u sastav Rusije.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko nazvao je posetu Putina Krimu "nastavkom podizanja tenzije".

"Dolazak Putina na ukrajinski Krim bez usaglašavanja sa ukrajinskom vlašću, izazov je civilizovanom svetu i nastavak scenarija pritiska na situaciju u Donbasu. Takve posete označavaju dalju militarizaciju ukrajinskog poluostrva i vode ka njegovoj još većoj izolaciji", naveo je Porošnko na nalogu na "Fejsbuku".

XS
SM
MD
LG