Dostupni linkovi

Ali Hamnei: Sudbina sporazuma o nuklearnom programu još nejasna


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ocenio je danas da je sudbina istorijskog sporazuma o nuklearnom programu njegove zemlje i dalje nejasna, s obzirom da ga razmatraju parlamenti Islamske republike i SAD.

Komentari Alija Hamneija, koji ima odlučujuću reč u vezi sa svim državnim pitanjima u Iranu, ukazuju na to da on podržava ideju da iranski parlament razmotri sporazum i glasa o njemu.

Međutim, izjava koju je stavio na svoj sajt, i dalje ne daje nikakvu naznaku njegovog odnosa prema samom sporazumu - iz komentara se ne vidi da li ga on podržava ili odbacuje.

U vezi sa SAD, jednom od šest sila sa kojim je Iran pregovarao o sudbini svog nuklearnog programa, Hamnei je izjavio sledeći: "Kako oni shvataju ovaj sporazum - čije ja sudbina nejasna, pošto nije jasno da li će biti odobren tamo ili ovde - njihova je namera bila da nađu način da prodru u našu zemlju."

Iranski parlament i Vrhovni nacionalni savet za bezbednost razmotriće sporazum u narednim danima.

Na osnovu sporazuma, Iran mora da ograniči svoj nuklearni program, a u zamenu će dobiti postepeno ukidanje ekonomskih sankcija. Sporazum je postignut posle gotovo dvogodišnjih pregovora Irana sa SAD, Velikom Britanijom, Rusijom, Nemačkom, Kinom i Francuskom.

Zapad smatra da iranski nuklearni program ima vojnu dimenziju, dok Iran tvrdi da je taj program isključivo mirnodopske prirode i da služi, pored ostalog, za proizvodnju električne energije.

XS
SM
MD
LG