Dostupni linkovi

Lavrov: Kijev priprema novu ofanzivu


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da postoji sumnja da ukrajinske vlasti pripremaju novu ofanzivu protiv lokalnih snaga na istoku zemlje.

Sukobi u oblasti luke Marijupolj i Gorlivke ugrožavaju osetljivi prekid vatre između ukrajinskih i lokalnih snaga.

"Brinemo zbog razvoja događaja u poslednjih nekoliko dana, koji snažno ukazuje na pripremu dodatnih vojnih akcija", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

On je dodao da to podseća na avgust prošle godine, kada su "ukrajinski vojnici dobli naređenje da krenu u napad", kao i na januar ove godine.

"Ne treba eksperimentisati i iskušavati sreću, nego jednostavno provoditi ono što je dogovoreno u Minsku", rekao je ruski zvaničnik, preneo je Rojters.

Obje strane povukle su artiljerijsko oruđe, tenkove i ostalo teško naoružanje u skladu sa uslovima mirovnog sporazuma iz Minska, koji je sklopljen u februaru, ali ljudi i dalje ginu u sporadičnim okršajima.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je u novinskom intervjuu tokom vikenda da je situacija eksplozivna i pozvao obe strane da zajedno spreče eskalaciju nasilja.

XS
SM
MD
LG