Dostupni linkovi

Azerbejdžanski pesnik dobio ulicu u Beogradu


Tabla sa imenom azerbejdžanskog pesnika Bahtijara Vahabzadea postavljena je u ulici koja povezuje Crnotravsku na Banjici i raskršće sa Borskom i Pere Velimirovića u Rakovici.

Kako je danas preneo gradski servis Beoinfo, tablu sa imenom Ulice Bahtijara Vahabzadea na raskrsnci ulica Pere Velimirovića i Borske otkrili su u nedelju ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov i pomoćnica gradonačelnika Beograda Irena Vujović.

"Tradicionalno prijateljstvo, slična sudbina, Tašmajdanski park koji je jedan od najlepših ukrasa u Beogradu i sve što nas je do sada spajalo dovelo je do toga da je Grad Beograd na ovaj način odlučio da iskaže zahvalnost Azerbejdžanu, njegovom narodu i gradu Bakuu", rekla je Vujović.

Odbornici Skupštine Beograda odlučili su na sednici 23. juna da ulici koja počinje od Crnotravske do raskršća sa Borskom i Pere Velimirovića dodele naziv Ulica Bahtijara Vahabzadea. Bahtijar Mahmud Oglu Vahabzade (1925 – 2009) bio je azerbejdžanski pesnik, član Nacionalne akademije nauka Azerbejdžana. Objavio je više od 70 zbornika poezije, 20 poema, dve monografije, 11 naučnih radova i stotine članaka.

Vahabzade pet puta je bio biran za poslanika Vrhovnog saveta narodnih poslanika Azerbejdžana, bio je poslanik Narodne skupštine Azerbejdžana i jedan je od autora Istorije azerbejdžanske književnosti.

XS
SM
MD
LG