Dostupni linkovi

Na Kosu počelo ukrcavanje izbeglica na brod


Stotine sirijskih izbeglica su jutros na grčkom ostrvu Kos počele da se ukrcavaju na putnički brod "Elefterios Venizelos", koji su vlasti odredile za njihov smeštaj, u pokušaju da ublaže često haotične uslove na kopnu.

Grčki zvaničnici su za više od jednog dana odložili ukrcavanje izbeglica na brod ukotvljen u luci na Kosu, radeći za to vreme na planu da izbegnu nerede među sve očajnijim izbeglicama, pristiglim na gumenim i malim drvenim čamcima iz obližnje Turske, preneo je Rojters.

Ukrcavanje na trajekt "Elefterios Venizelos", koji je na Kos doplovio u petak, počelo je jutros pre zore, dok temperature nisu tako visoke, bez ikakvih problema ili gužvi.

Nakon nekih manjih čarki između izbeglica oko toga ko će se ukrcati prvi, oni su na obali formirali red i počeli da se ukrcavaju u grupama od po 20.

Na brodu, kojeg je iznajmila grčka vlada, biće obezbeđen smeštaj za oko 2.500 Sirijaca, koji će biti raspoređeni u kabine, dok je jedna veća prostorija rezervisana za procesuiranje dokumentacije.

Pošto su Sirijci napustili svoje domove bežeći od građanskog rata, oni se tretiraju kao izbeglice, što im, prema međunarodnom pravu, daje veća prava od onih koji su iz svojih zemalja otišli zbog ekonomskih problema, a takođe su iz Grčke stigli čamcima iz Turske.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, gotovo četvrt miliona migranata su od početka godine prešli Sredozemlje i stigli u Evropu.

XS
SM
MD
LG