Dostupni linkovi

Egipat: Morsi uložio žalbu na presude suda


Pravni tim koga je imenovao sud da zastupa svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija u subotu je podnio žalbu najvišem sudu u zemlji, osporavajući presude na doživotnu robiju i smrt donešene u junu, saopćio je Mursijev advokat.

Krivični sud u Kairu osudio je Mursija na smrtnu kaznu zbog masovnog bjega iz zatvora tokom ustanka protiv Hosnija Mubaraka iz 2011. godine, kao i na doživotnu robiju zbog odavanja državnih tajni Kataru. Sud je također izrekao teške kazne protiv rukovodstva Muslimanskog bratstva, egipatske najstarije islamističke grupe, podsjeća agencija Reuters.

Vođa Muslimanskog bratstva, Mohamed Badie, i četvorica ostalih čelnika također su osuđeni na smrt. Više of 90 ostalih, među kojima je i uticajni imam Youssef al-Qaradawi, osuđeni su na smrt u odsustvu.

Presude su dio kampanje gušenja islamističkog pokreta nakon svrgavanja Mursija s vlasti 2013. godine poslije izbijanja masovnih protesta protiv njegove vladavine. Na stotine militanata je ubijeno i na hiljade uhapšeno.

XS
SM
MD
LG