Dostupni linkovi

Ukinuto vanredno stanje u Fergusonu


Oblast Sent Luis danas je ukinula vanredni stanje koje je uvedeno početkom sedmice za gradić Ferguson u američkoj saveznoj državi Misuri i okolnim delovima zbog nasilnih protesta.

"Posle razmatranja događaja u protekle četiri večeri i tokom vanrednog stanja, sa zadovoljstvom mogu reći da su predstavnici zakona sprečavanjem novog nasilja uspostavili red i mir u Fergusonu", navodi se u saopštenju rukovodioca oblasti Sent Luis Stiva Stendžera.

U Fergusonu je održano nekoliko demonstracija, počev od vikenda kada je obeležena godišnjica smrti Majkla Brauna, nenaoružanog tamnoputog tinejdžera kojeg je ubio policajac u avgustu prošle godine.

Većina protesta u Fergusonu proteklo je mirno, ali je u nedelju uveče izbio oružani sukob i policija je ranila 18-godišnjeg Afroamerikanca Tajrona Harisa za kojeg navode da je prvi otvorio vatru.

Haris, koji je u bolnici, optužen je za napad na predstavnike zakona, oružane kriminalne radnje i otvaranje vatre na vozilo.

U narednim danima, protesti su nastavljeni u Fergusonu i okolini. Uhapšeno je nekoliko osoba kada su blokirali sud u Sent Luisu.

XS
SM
MD
LG