Dostupni linkovi

Euleks: O lečenju Ivanovića odlučiće sudija


O lečenju Olivera Ivanovića u bolnici, kome je stanje pogoršano nakon osam dana štrajka glađu u zatvoru, odlučiće sudija, izjavila portparolka Euleksa.

"Bolničko lečenje biće omogućeno u skladu sa sudskom odlukom, nakon detaljnog medicinskog pregleda okrivljenog i uz blisku saradnju sa kosovskim institucijama", istakla je Solomon u izjavi Tanjugu.

Ona je demantovala navode da je lider Građanske inicijative SDP politički zatvorenik i istakla da je sama sugestija da je to možda slučaj potpuno lažna i nepotkrepljena.

"Sudije Euleksa ne prave nikakvu razliku po etničkom ili političkom osnovu kada se radi o sprovođenju vladavine prava", rekla je ona i dodala da odluke donose nezavisne sudije koje nisu ni pod čijim uticajem.

Ivanović je jedan od petoro okrivljenih kojima se sudi pred Osnovnim sudom u Mitrovici, optužen je za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i podsticanje na izvršenje krivičnog dela teško ubistvo i nalazi se u pritvoru od januara 2014, rekla je Solomon, dodajući da mu je pritvor produžen nakon obaveznog sudskog preispitivanja koje se održava na svaka dva meseca, ako ne i ranije.

Povodom zahteva da se Ivanović brani sa slobode i zabrinutosti zbog produženja pritvora koje su iskazali državni zvaničnici Srbije, Solomom je istakla da sudije odluke donose na osnovu zakonskih argumenata, činjenica i dokaza, a ako neka stranka nije zadovoljna odlukom sudije ili sudskog veća, kosovskim Zakonikom o krivičnom postupku predviđeni su pravni lekovi.

"Nikakvo političko mešanje, poimano ili stvarno, nije prihvatljivo u demokratskom društvu i u sistemu vladavine prava. Jasno je i poželjno da važni slučajevi pokrenu javnu debatu u kojoj se može razgovarati o svakom argumentu - bilo da je on pravnog, političkog ili moralnog karaktera", rekla je Solomon.

Ivanović osmi dan štrajkuje glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode, a na taj korak se odlučio pošto je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, odnosno do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i ovo je drugi put da se odlučuje na takav korak.

XS
SM
MD
LG