Dostupni linkovi

Ivanić: Vučićeva ideja pokazuje političku superiornost Srba


Ideja srpskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sećanja na sve žrtve rata u bivšoj SFRJ pokazuje "svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda", izjavio je član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Ponovivši da smatra da je Vučićeva ideja vrlo poštena i da je u funkciji smirivanja prilika, Ivanić je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da reakcije pokazuju da spremnosti za pomirenje nema kod hrvatskih, albanskih i bošnjačkih političara, jer je njihova polazna teza da su samo Srbi činili zločine, a to je, kako je naglasio, potpuno netačno.

"Ipak, mislim da je dobro da je do nje došlo i što je ona izrečena. Ovakva ideja pokazuje svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda, koji, očito, zarad sopstvene političke koristi u svom biračkom telu, ne žele da prihvate ovakav predlog", smatra Ivanić.

On tvrdi da zbog takvog razmišljanja lidera u Zagrebu, Prištini i Sarajevu, neće biti moguće da se Vučićeva ideja za sada ostvari.

Na pitanje lista da li su odnosi BiH i Srbije normalizovani posle posete trojice članova Predsedništva BiH Beogradu, Ivanić je odgovorio da "oni jesu poboljšani, ali nisu u potpunosti rešeni".

"Izbegnuta je ona negativna varijanta nakon napada na premijera Vučića u Srebrenici i očito je da to sada nije više tako negativno, ali ne mislim da se desilo nešto spektakularno. Nije, i nema tu iskrenosti. O tome govori i činjenica da se ništa ne događa kada je u pitanju istraga sa napadom na Vučića, kao i reakcija (člana Predsedništva BiH Bakira) Izetbegovića, koji je odbacio ideju o danu sećanja", dodao je Ivanić.

XS
SM
MD
LG