Dostupni linkovi

Abe izrazio duboko žaljenje zbog žrtava


Japanski premijer Šinzo Abe izrazio je danas "duboko žaljenje" zbog nastradalih tokom Drugog svetkog rata i naglasio da je Japan naneo "nemerljivu štetu i patnju" nevinim ljudima tokom tog sukoba.

Abe je u govoru uoči obeležavanja 70 godina od završetka Drugog svetskog rata rekao da su izvinjenja koja su iznele prethodne vlade "nepromenjiva", ali da to ne treba da bude teret budućih generacija.

"Ne smemo dozvoliti da naša deca, unuci pa i sledeće generacije, koje ništa nemaju s tim ratom, budu predodređena da se izvinjavaju", rekao je Abe.

Japan mora da se nedvosmisleno suoči s istorijom, ali buduće generacije ne treba da nastavljaju da se izvinjavanju, rekao je Abe u govoru koji je prenosila nacionalna televizija.

Govor japanskog premijera povodom 70 godina završetka Drugog svetskog rata pomno se prati u inostranstvu, posebno u Kini i Južnoj Koreji koje su bile najveće žrtve japanske imperijalističke politike.

U svoja dva govora na godišnjicu završetka rata otkada je preuzeo funkciju premijera decembra 2012, Abe, koji ima reputaciju revizioniste, nije spominjao izvinjenje i rekao da se Japan suočio s prošlošću dok ostaje posvećen miru. U japanskoj javnosti se spekulisalo da li će Abe krenuti stopama premijera Tomićija Murajame koji se 1995. izvinio zbog zlodela Japana u Drugom svetskom ratu.

U pažljivo pripremljenoj izjavi, Abe nije ponovio izraze koje je koristio Murajama, što odražava pokušaj balansiranja između zahteva japanskih nacionalista, odakle vuče najveću podršku i izbegavanja da razgnevi Kinu s kojom pokušava da unapredi odnose, ocenjuje Vašington post.

XS
SM
MD
LG