Dostupni linkovi

Nestašice hrane zbog klimatskih promena


Ekstremni vremenski uslovi, poput jakih oluja, suša i toplotnih talasa izazivaće u budućnosti češće i ozbiljnije nestašice hrane, upozorili su danas britanski i američki stručnjaci.

Potražnja za hranom i ekstremne vremenske prilike kao posljedica klimatskih promena su toliki da će se nestašice hrane u budućnosti dešavati jednom u 30 godina. Ozbiljne nestašice pod sadašnjim uslovima dešavaju se jednom u 100 godina.

"Sve su veće šanse da će se dešavati šokovi na tržištu hrane zbog vremena, a povećava se i razmera tih šokova", izjavio je Tim Benton, profesor populacione ekologije na Univerzitetu u Lidsu. On je prezentovao izveštaj čiju je izradu zatražila Vlada Velike Britanije.

Benton je dodao da raste imperativ da se nešto preduzme nakon ovakvih procena.

U izveštaju se upozorava da bi ishitreni odgovori država na ovu situaciju, poput uvođenja zabrane izvoza ili uvoza određenih vrsta hrane ili žitarica, povećali problem i podstakli rast cena hrane.

"Ako spojite najgori scenario institucionalnih odgovora i najgori scenario šoka u snabdevanju hranom - stvari počinju da izmiču kontroli", rekao je Rob Bejli iz Kraljevskog instituta za međunarodne poslove.

U izveštaju je preporučeno da se sastave planovi na međunarodnom nivou, razviju bolje metode za izradu modela radi preciznijeg predviđanja efekata smanjenja količine hrane i da se identifikuju ključne tačke međunarodne trgovine, da bi se rizici smanjili.

XS
SM
MD
LG