Dostupni linkovi

Lenovo otpušta preko tri hiljade radnika


Kineski kompjuterski gigant Lenovo saopštio je da će otpustiti više od tri hiljade ljudi zbog pada profita u prvom kvartalu od preko 50 odsto.

Direktor kompanije, Yang Yuanqing, kazao je da se najveći svjetski proizvođač desktop računara našao u najtežem tržišnom okruženju u posljednjih nekoliko godina, prenosi Capital.ba.

Neto profit umanjen je na 105 miliona dolara u prva tri mjeseca ove fiskalne godine, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 214 miliona dolara.

Zarada prije plaćanja poreza u prvom kvartalu umanjena je 80 odsto. Prihodi kompanije porasli su tri odsto, na 10,7 milijardi dolara.

Iz kompanije Lenovo je saopšteno da će pokušati da ostvare smanjenje troškova na godišnjem nivou za 1,35 milijardi dolara i da će umanjiti broj zaposlenih van proizvodnog sektora za 3,2 hiljade. To je oko pet odsto ukupnog broja radnika kompanije širom svijeta.

Kompanija je najavila i restrukturisanje poslovanja sa mobilnim uređajima.

Kompanija je pogođena globalnim padom prodaje personalnih kompjutera, čija prodaja čini trećinu njenih prihoda, uprkos pokušaju da napreduje na tržištu pametnih telefona.

XS
SM
MD
LG