Dostupni linkovi

Rusija dodala Crnu Goru listi zabrane za uvoz hrane


Rusija je dodala Crnu Goru, Albaniju, Lihteštaj i Island na listu zemlja iz kojih je zabranjen uvoz najvećeg dijela prehrambenih proizvioda, kao protiv mjeru zapadnim sankcijama uvedenim Kremlju zbog ruskih akcija u Ukrajini, saopštio je premijer Dmitrij Medvedev u četvrtak, 13.avgusta.

Ruske kontrasankcije koje su na snazi do 5.avgusta 2016., ranije su se odnosile na SAD, Kandu, Norvešku, Australiju i 28 država članica EU.

Zabrana uključuje sljedeće proizvode: meso, ribu, mliječne proizvode, voće i povrće.

Suprotno očekivanjimana listi se ne nalazi Gruzija.Bivša sovjetska republika nedavno je odbila da se priključi uvođenju sakcija Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini.

Medvedev je takođe na sjednici Vlade rekao da će Moskiva zabraniti samo uvoz određene hrane iz Ukrajini do 2016., ako ekonomski sporazum između Kijeva i EU stupi na snagu.

"Dogovorili smo se da damo Ukrajini rok do 1.junuara sjedeće godine za odluku po pitanjima ekonomske regulacije" kaže Medvedev.

EU i druge zapadne države uvele su sankcije Ruskim firmama i pojedincima prošle godine kao odgovor na ulogu Moksve u ukrajinskoj krizi i aneksiju krimskog poluostrva.

XS
SM
MD
LG