Dostupni linkovi

Određen pritvor Mati Baotiću osumnjičenom za ratni zločin


Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Mati Baotiću, osumnjičenom za ratne zločine počinjene na području Orašja.

Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Baotić počinio krivično djelo za koje je osumnjičen, pa mu je odredio pritvor zbog bojazni da bi mogao pobjeći i uticati na svjedoke.

Baotić je osumnjičen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pritvor prema ovom rješenju može da traje do 10. septembra ili do nove odluke Suda.

Baotić je osumnjičen da je kao pripadnik Vojne policije u okviru Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) od maja do novembra 1992. godine na području opštine Orašje, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.Pod istragom zbog sumnje da je za vrijeme rata silovao dvije žene.

Baoti' je osumnjičen da je tokom maja 1992. godine zajedno sa još jednim licem, odveo jednu ženu u kuću na području opštine Orašje, gdje su je uz psihičko i fizičko maltretiranje obojica silovali.

Baotić je osumnjičen i da je u prostorijama osnovne škole koje su služile kao zatvor za civile srpske nacionalnosti, dok je obavljao dužnost komandira Drugog odjeljenja Vojne policije, zajedno sa još jednim licem silovao civila čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

XS
SM
MD
LG