Dostupni linkovi

BBC: Nemoguća apsolutna potvrda Salopekove smrti


Gotovo je nemoguće dobiti stopostotnu potvrdu da je ekstremistička organizacija Islamska država pogubila Tomislava Salopeka, piše danas britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Islamska država juče je saopštila da je odsekla glavu Salopeku i objavila na Tviteru fotografiju ubijenog za kojeg se tvrdi da je oteti građanin Hrvatske.

Komentarišući saopštenje hrvatskih vlasti da ne mogu sa stoodstotnom sigurnošću da potvrde da je Salopek mrtav, Bi-Bi-Si je ukazao da nijedna vlada, čijeg je državljanina otela i navodno ubila Islamska država, nije dobila takav dokaz.

Visoki zvaničnik političkog instituta Zadužbina za odbranu demokratije Bil Rođo rekao je da ne može da se seti nijednog slučaja da je vlada zemlje iz koje potiču ubijeni taoci, uspela da dođe do njihovog tela.

"To je gotovo nemoguće. U principu nema načina da se dobije stoodstotna potvrda", rekao je Rođo.

On je dodao da "nema uverljivog razloga" da se veruje kako su tvrdnje o ubistvu Salopeka lažne i ukazao na to da Islamska država "ubija ljude kako bi širila svoju propagandu".

"Video snimci su se do sada pokazali verodostojnim", rekao je Rođo za BBC.

Stručnjak za pregovore sa otmičarima Adam Dolnik takođe smatra da Islamska država nema razloga da laže. Prema njegovim rečima, "razne grupe, kad drže taoce, imaju razlog da lažu", i "na primer, posrednici imaju razlog da lažu".

Ovaj stručnjak je objasnio da vlade razmatraju razne faktore, uključujući video dokaze, informacije obaveštajaca, lokalne glasine i tvrdnje samih ekstremista pre no što mogu sa dovoljnom sigurnošću da kažu da je njihov državljanin pogubljen.

Salopek je radio za jednu francusku firmu, a 22. jula otet je na drumu kod Kaira. Islamska država, to jest njen egipatski ogranak prošle srede zapretio je da će ubiti Salopeka u roku od 48 sati ako iz zatvora u Kairu muslimanske žene ne budu puštene na slobodu.

Islamska država je saopštila da je on likvidiran zato Hrvatska učestuje u ratu protiv nje, podržava egipatski režim i sarađuje s Kurdima.

U proteklih godinu dana Islamska država otela je devet talaca i snimke njihovog pogubljenja objavila na Internetu.

XS
SM
MD
LG