Dostupni linkovi

Slovenija sutra bira novog arbitra


Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je odluka Hrvatske da izađe iz granične arbitraže sa Slovenijom pretjerana mjera, te da bi arbitražni sud bez obzira na to trebalo da završi rad i donese obavezujuću presudu.

Pahor je u razgovoru sa članovima spoljnopolitičkog odbora slovenačkog parlamenta, dan prije nego što će Vlada donijeti odluku o novom slovenačkom arbitru, naveo da je bitno da arbitražni sud odredi granicu između dvije države.

On je naveo i da je "odluka o jednostranom izlasku Hrvatske" iz arbitražnog sporazuma bila pretjerana, odnosno "neproporcionalna" mjera s obzirom na navedeni uzrok za izlazak iz "međunarodnopravno važećeg sporazuma", prenose mediji.

"Slovenija preduzima sve mjere da bi se rad arbitražnog suda nastavio i da bi se sudu omogućilo da nastavi `nepristrasan rad` i donese odluka o graničnom sporu", saopšteno je iz kabineta predsjednika Slovenije.

Hrvatska Vlada pokrenula je postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. godine, zbog toga što je slovenačka strana povrijedila taj dokument, kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Afera je izbila zbog otkrića da su se slovenački arbitar Jernej Sekolec i agent Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

XS
SM
MD
LG