Dostupni linkovi

Vučić : Bolje da odnose uređujemo sami


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nastaviti da se zalaže za inicijativu o zajedničkom danu sećanja, za koju je rekao da nije marketinški trik, i naglasio da nije deprimiran negativnim odgovorima koji dolaze sa svih strana.

Poslije sastanka sa predsjednikom Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednikom Samostalne dmeokratske srpske stranke, Vučić je rekao da bi odmah prihvatio takav prijedlog da je došao od hrvatskog premijera Zorana Milanovića ili bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Prihvatili bismo odmah i voljeli bismo to, jer takva inicijativa vrijedi više od onih inicijativa koje dolaze iz Brisela ili drugih centara moći, jer kad se sami sjetimo da uredimo svoje odnose, pokazujemo da to ne radimo da bismo dobili političke poene već zbog sebe, svoje djece i budućnosti", rekao je Vučić.

Premijer je naveo da svi govore da treba da dođe do pomirenja, a da smo od pomirenja u stvarnom životu sve dalje.

Vučić je naveo i da o tome koliko je krhka stabilnost u regionu dokazuje primer drona na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije u Beogradu.

Dodao je da će o svojoj inicijativi govoriti i na konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču 27. avgusta, uprkos tome sto su je već odbili Milanović i šef kosovske diplomatije Hašim Tači, a Izetbegović ocijenio da je preuranjena.

"Mi izvanredno dobro razumemo razorni potencijal mržnje u regionu. Smatramo da kada govorimo da to vreme ne sme da se vrati, da u emocijama, srcima i glavama mnogih ljudi je danas lošija situacija nego što je bila pre 20 godina, ali da je naša obaveza i dužnost da zbog budućnosti regiona i srpskog naroda vodimo drugačiju politiku", poručio je premijer Srbije Aleksanadr Vučić.

XS
SM
MD
LG