Dostupni linkovi

Sjevernokorejski lider pogubio zamjenika premijera


Lider Sjeverne Koreje, Kim Džong Un pogubio je pred streljačkim vodom ove godine zamjenika premijera jer je bio nezadovoljan politikom koju je vodio, objavili su mediji Južne Koreje u srijedu.

Ajencija Jonap (Yonhap) citirala je neimnovani izvor, koji je rekao da je 63-godišnji Čoe Jong Gon, bivši predstavnik za saradanju sa Sjevernom Korejom, ubjen, čime se povećava broj žrtava koje je u državnom establišmentu Un pogubio od kada je 2011.preuzeo vlast.

Agencija Jonap navodi da je Čoe iskazao nezadovoljstvo sa sumarskom politikom zemlje u maju, te da je imao slabe rezulatte rada.Više detalja o razlozima egzekucije nije objavljno.

Južnokorejsko ministarstvo za unifikaciju, koje se bavi vezama sa Sjevernom Korejom, nevelo je u poruci koju je dobio Reuters da Čoe nije primijećen u javnom životu zemlje veće oko osam mjeseci i da pažljivo prate situaciju.

Južnokorejska obavještajna agencija odbila je da komenatriše ove navode za Reuters.

Špijunska agencija Južne Koreje je u maju obavijestila poslanike u Seulu da je Kim Džong Un pogubio i ministra odbrane tako što ga je na jednom strelištu postavio ispred voda za protivavionsku odbranu.

Čoe je imenovan za vicepremjera prošle godine, objavila je to KCNA državna agencija Sjeverne Koreje, ranije.

Jonap je takođe izvijestio da je u septembru prošle godine Un pogubio i visokog zvaničnika Radničke partije.

XS
SM
MD
LG