Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Matu Baotića


Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora za Matu Baotića, osumnjičenog za ratne zločine počinjene na području Orašja, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i da bi, boravkom na slobodi, mogao uticati na svjedoke i ometati istragu, naveli su u Tužilaštvu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu juče su uhapsili Baotića, osumnjičenog da je kao pripadnik Vojne policije u okviru Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) od maja do novembra 1992. godine na području opštine Orašje, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Baotić je pod istragom zbog sumnje da je za vrijeme rata silovao dvije žene.

On je osumnjičen da je tokom maja 1992. godine zajedno sa još jednom osobom, odveo jednu ženu u kuću na području opštine Orašje, gdje su je uz psihičko i fizičko maltretiranje obojica silovali.

Baotića tužilaštvo tereti i da je u prostorijama osnovne škole koje su služile kao zatvor za civile srpske nacionalnosti, dok je obavljao dužnost komandira Drugog odjeljenja Vojne policije, zajedno sa još jednim licem silovao civila čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

XS
SM
MD
LG