Dostupni linkovi

Poljska još čeka dokumenta iz SAD u slučaju Polanski


Sud u Poljskoj koji treba da donese odluku o zahtjevu da filmski režiser Roman Polanski (81) bude izručen u SAD, još nije dobio pravnu pomoć koju je zatražio od američke strane, prenijela je danas poljska državna agencija PAP.

Ova situacija mogla bi dodatno da zakomplikuje slučaj u kojem SAD traže izručenje zbog presude Polanskom za seksualni prestup iz 1977. godine.

Sud je na ročištu u maju saopštio da je Poljska zatražila da joj američke vlasti do 8. avgusta pošalju dodatne informacije i zakazao sljedeće razmatranje slučaja za sredinu septembra.

Rok za dostavljanje dokumentacije produžen je na period potreban do dokumenta stignu poštom, rekao je sudija Waldemar Zurek iz okružnog suda u Krakovu, za Reuters.

Oskarom nagarađni režiser "Kineske četvrti" i "Rozmarine bebe" optužen je 1977. godine za silovanje trinaestogodišnje djevojčice u Los Anđelesu, tokom foto snimanja, uz korišćenje šampanjca i droge.

Polanski je priznao krivicu za seksualni odnos sa maloljetnicom i odslužio 42 dana zatvora u okviru dogovora sa tužilaštvom o prihvatanju kazne od 90 dana zatvora.

On je kasnije pobjegao iz SAD u Francusku iz straha da bi sud mogao da poništi dogovor i izrekne mu višegodišnju zatvorsku kaznu.

SAD su dostavile Poljskoj zahtjev za izručenje Polanskog nakon što je on doputovao u Krakov radi snimanja filma.

Prema poljskim zakonima ako sud odobri izručenje, slučaj će biti predat ministru pravde, koji će donijeti konačnu odluku.

Roman Polanski je bio uhapšen u Cirihu 2009., po potjernici SAD i bio smješten u kućni pritvor, ali ga je sud godinu dana kasnije, 2010., oslobodio odlučujući da odbije zahtijv SAD za ekstradiciju.

XS
SM
MD
LG