Dostupni linkovi

SAD: Novi neredi i hapšenja u Fergusonu


Policija u opremi za razbijanje demonstracija sukobila se rano jutros sa okupljenim građanim na ulicama Fergusona, grada u američkoj državi Misuri, gdje je obilježena godišnjica pogibije crnačkog tinejdžera u intervenciji policajca bijelca.

Oko 200 demonstranata, koji su mahali zastavama, udarali u bubnjeve i uzvikivali parole protiv policije, prošlo je ulicama grada u kojem su se prošle godine desili veliki nemiri nakon pogibije osamnaestogodišnjeg Majkla Brauna.

Policija je uhapsila nekoliko osoba, uključujući devet lica iz grupe demonstranata koja je sinoć nakratko blokirala lokalnu saobraćajnicu.

Policajci opremljeni štitovima upali su oko ponoći među demonstrante, koji su počeli da bježe iz tog područja. Neki od njih gađali su policajce bocama sa vodom.

Lokalne vlasti proglasile su juče vanredno stanje u ovom predgrađu Sent Luisa i okolini, nakon što su policajci pucali i teško ranili jednog muškarca u oružanom okršaju prije dva dana. Ovaj incident desio se poslije mirnih demonstracija.

XS
SM
MD
LG