Dostupni linkovi

Rezolucija o članstvu Crne Gore u NATO u proceduri


Prijedlog Rezolucije o potrebi da Crna Gora postane članica NATO-a stavljen je u parlamentarnu proceduru, a o dokumentu bi poslanici Skupštine Crne Gore trebalo da raspravljaju u septembru, na vanrednoj sjednici.

Rezoluciju je potpisalo 49 poslanika, najviše iz Demokrarske partije socijalista, zatim poslanici Socijaldemokratske partije, Pozitivne Crne Gore, Bošnjačke stranke i predstavnik poslaničkog kluba partija koje predstavljaju etničke Albance u crnogorskom parlamentu.

U prijedlogu rezolucije zastupa se stav da je članstvo Crne Gore u NATO bezbjednosni i opšti interes države, ali i privrede i svih građana.

Članstvom u Sjevernoatlantskom savezu, kako se navodi, Crna Gora postaje saveznik najmoćnijih država, a time će biti ojačana bezbjednost i u regionu.

Ekonomski napredak, demokratski prosperitet države i društva, jačanje vladavine prava, povećana bezbjednost, lakša i uspešnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, vjerskog i nacionalnog ekstremizma i sajber kriminala, navode se kao dobrobit članstva Crne Gore u NATO-u.

Crna Gora očekuje da do kraja godine dobije poziv za članstvo u NATO-u. Generalni seketar te organizacije Jens Stoltenberg ranije je nekoliko puta najavio da će takva odluka biti donijeta do kraja 2015.

XS
SM
MD
LG