Dostupni linkovi

Njemačka će vratiti 94.000 tražitelja azila s Balkana


Njemačka će protjerati 94.000 tražitelja azila s Balkana i zabraniti im ponovni ulazak u Njemačku, izjavio je predsjednik Savezne kancelarije za migracije i izbjeglice (BAMF) Manfred Schmidt u intervjuu za Die Welt,a prenose agencije.

Razlog je što su balkanske zemlje proglašene sigurnima od političkog progona i što se uglavnom radi o ekonomskim, odnosno socijalnim useljenicima.

"Skoro svi oni, uz rješenje o odbijanju azila, dobit će i obavještenje o zabrani ponovnog ulaska i boravka u Njemačkoj", kazao je Schmidt.

Pozadina ovih mjera je reforma njemačkog zakona o boravku i da je samo onima dobro integriranima i onima koji imaju dozvolu boravka dopušteno da ostanu i dalje u Njemačkoj, rekao je Schmidt, koji smatra i da bi tražiteljima azila trebalo ukinuti mjesečni džeparac od 143 eura.

S druge strane, onima koji nemaju uvjet za boravišnu dozvolu ubrzat će se povratak u domovine.

Stranac koji je protjeran ili deportiran, neće moći ponovo da uđe u Njemačku pet godina, kazao je on.

Konzervativni njemački zastupnici ranije su zatražili nove mjere kako bi se ljude s Balkana odvratilo od traženja azila u Njemačkoj, najjačoj evropskoj ekonomiji koja se bori s rekordnim brojem izbjeglica.

Većina ih bježi od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, ali od 180.000 izbjeglica koje su u Njemačku stigle u prvoj polovini godine, gotovo 70.000 ih je s Balkana.

XS
SM
MD
LG