Dostupni linkovi

Azerbejdžan: Proces protiv Ismailove se nastavlja uprkos povlačenju optužbi


Osoba koja je optužila azerbejdžansku novinarku Kadiju Ismailovu za podsticanje na samoubistvo u ponedeljak je na sudu povukla te optužbe, objavljeno je 10. avgusta na sajtu medjunarodnog Projekta za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

Optuzbe na račun Ismailove brojne međunarnodne organizacije i novinarska udruženja smatraju lažnim i politički motivisanim, jer je ona razotkrila brojne slučajeve korupcije u koje je umešan državni vrh Azerbejdžana i porodica predsednika Ilhama Alijeva.

Uhapšena je krajem prošle godine nakon navoda da je ubedila svoje pretpostavljene da ne zaposle jednog kolegu novinara.

Tužilaštvo je to okaratkerisalo kao krivično delo navođenja na samoubistvo, za šta je zaprećena zatvorska kazna od tri do sedam godina.

Na jednom od prethodnih saslušanja, novinar koji je optužio Ismailovu izjavio je za medije da je bio prinuđen da to učini, i najavio da će sudu otkriti imena onih koji su ga ucenili. Uprkos današnjem povlačenju optužbe, proces protiv novinarke se nastavlja.

Kadija Ismailova radi za Radio Slobodna Evropa i OCCRP, a na udaru je države i režimskih medija u Azerbejdžanu od 2012. godine.

XS
SM
MD
LG