Dostupni linkovi

Janjić: Tri Euleksova argumenta za produženje pritvora


Janjić: Tri Euleksova argumenta za produženje pritvora

Uz Olivera Ivanovića, na optuženičkoj klupi sedi i komandant MUP Srbije za sever Kosova Dragoljub Delibašić, podseća Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, i u razgovoru sa Brankom Mihajlović za RSE navodi nekoliko argumenata kojih se Euleks drži u svojoj odluci da Ivanoviću produži pritvor:

„Prvo, da su Ivanović i Delibašić toliko značajni i uticajni da mogu da utiču na svedoke. Drugo, da su oni delovi struktura Srbije, tako da garancije Srbije ne važe, jer se smatra da bi im ona pomogla u uticanu na svedoke.

Treći razlog koji Euleks često ističe je njegova lična bezbednost. Dakle, ključni zaštićeni svedok je srpskog etničkog porekla i on je najverovatnije iz strukture čuvara mostova. Njegova svedočenja najviše terete Olivera Ivanovića. I onda je procena – koliko je ugrožen taj svedok, toliko može biti ugrožen i oliver Ivanović. Njegovo suđenje otkriva celu strukturu čuvara mostova. Mislim da tu postoje još neki razlozi o kojima se ne govori. Jedan od njih je da za Euleks koji je nasledio taj slučaj od Umnika, on došao pod sinhronizovanim političkim pritiskom iz dela Beograda i Oebs-a da se Oliver Ivanović uhapsi baš u doba ponavljanja izbora za gradonačelnika“, ocenjuje Janjić.

XS
SM
MD
LG