Dostupni linkovi

Studija: Nemačka profitirala 100 milijardi evra od grčke krize


Nemačka, koja je zauzela oštar stav prema Grčkoj, uspela je da profitira od dužničke krize u toj zemlji i zaradi 100 milijardi evra, prema rezultatima istraživanja Lajbnic instituta za ekonomske studije.

Pomenuta suma predstavlja iznos koji je Nemačka uštedela po osnovu nižih kamata na hartije od vrednosti koje je vlada u Berlinu emitovala u vreme kada su one bile veoma tražene, jer su ih strani investitori smatrali sigurnim utočištem.

"Ovakva ušteda je veća od troškove krize u Grčkoj. Nemačka je očigledno imala koristi od grčke krize", navodi se u istraživanju tog privatnog, neprofitnog instituta, uz ukazivanje da se investitori uvek kad su suočeni sa krizom tradicionalno okreću sigurnom utočištu za njihov novac.

"Svaki put kada su se finansijska tržišta u proteklim godinama suočavala sa lošim vestima iz Grčke, kamatne stope na obveznice nemačke vlade su padale, a svaki put kada bi bila objavljena dobra vest, prinosi su rasli", dodaje se u istraživanju.

U studiji se navodi da su i obveznice drugih zemalja, poput SAD, Francuske i Holandije, imale dobiti od grčke krize, ali u znatno manjem obimu.

Nemačkai ministar finansija Volfgang Šojble sve vreme je od prvih kontakata sa novom grčkom vladom, zahtevao fiskalnu disciplinu i stroge ekonomske reforme u Grčkoj, u zamenu za dodelu dodatne pomoći međunarodnih kreditora.

XS
SM
MD
LG