Dostupni linkovi

Turska: Konzulat SAD napale dve žene iz levičarske grupe


Napad na konzulat SAD u Istanbulu izvele su danas dve žene, od kojih je jedna uhapšena, potvrđeno je iz kabineta guvernera u Istanbulu, pri čemu je za napad je optužena radikalna marksistička grupa Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C).

Jedna od žena-napadača kasnije je uhvaćena u obližnjoj zgradi i identifikovana kao Hatise Asik (42), pripadnica zabranjene DHKP-C, dok je policija u potrazi za drugom ženom koja je učestvovala u napadu.

Revolucionarni narodni oslobodilački front je pre dve godine preuzeo odgovornost za napad na ambasadu SAD u Ankari.

Prethodno je javljeno da su na američki konzulat u istanbulskom distriktu Sarijer pucali muškarac i žena i da niko nije povređen u tom napadu koji je usledio samo nekoliko sati posle bombaškog napada na policijsku stanicu u drugom delu grada.

Tamo je ubijeno troje napadača i jedan policijski službenik, a ranjeno je najmanje 10 ljudi. Istanbulska policija potvrdila je u saopštenju da su trojica policajaca i sedam civila ranjeni u eksploziji. Napad na policiju u distriktu Sultanbejli izazvao je delimično rušenje trospratnice i oštećenje oko 20 parkiranih vozila, a jedan turski zvaničnik tvrdi da su napadči bili iz zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Četiri policajca poginula su u eksploziji bombe postavljene na jednom putu na jugoistoku Turske u napadu pripisanom kurdskim pobunjenicima, nekoliko sati posle napada u Istanbulu. Napad se dogodio u provinciji Sirnak na granici s Irakom i Sirijom

XS
SM
MD
LG