Dostupni linkovi

Nemačka za sveobuhvatni dogovor Grčke i kreditora


Nemačke vlasti ocenile su danas da je neophodan sveobuhvatan dogovor Grčke i njenih kreditora o trećem paketu finansijske pomoći toj zemlji gde su pregovori ušli u završnu fazu."Poželjno je da se što pre postigne sporazum, ali ne treba zaboraviti da plan pomoći obuhvata period od tri godine zbog čega bi dogovor trebalo da bude čvrst i na dugoročnim osnovama", izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Prema njegovim rečima, sveobuhvatnost dogovora je važnija od brzine njegovog postizanja.

Portparol nemačkog Ministarstva finansija Jirg Vajsgerber

je rekao da Nemačka želi dogovor koji sadrži "budžetski i finansijski plan, verodostojnu strategiju privatizacije i održivu reformu penzija".

Izvori bliski atinskoj vladi saopštili su sinoć da su pregovori između Grčke i njenih kreditora o novom paketu finansijske pomoći ušli u završnu fazu i da bi dogovor mogao da bude postignut u utorak.

Grčki ministri finansija i ekonomije Euklid Cakalotos i Jorgos Stathakis nastavili su pregovore s prestavnicima Evropske centralne banke (ECB), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM).

Tekst dogovora, kada bude bio postignut, trebalo bi da usvoji grčki parlament nakon čega će biti predstavljen ministrima evrozone.

Pregovori se odnose na treći paket pomoći u vrednosti od oko 85 milijardi evra u naredne tri godine. Očekuje se da bi ta pomoć mogla biti odobrena do 20. avgusta.

XS
SM
MD
LG