Dostupni linkovi

"Izvinjenje" u izjavi japanskog premijera


Premijer Japana Šinzo Abe uključiće reči ''izvinjenje'' i ''agresija'' u svoju izjavu povodom 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata, javile su agencije.

Izostavljanje reči ''izvinjenje'', koju početni nacrt nije sadržao, najverovatnije bi razljutio Kinu i Južnu Koreju u kojima još uvek postoje gorke uspomene na japansku okupaciju i kolonizaciju, prenosi Rojters.

Prvi čovek vlade Japana teži da udovolji želji svog bliskog saveznika SAD da smanji tenzije u istočnoj Aziji, a želi i da nastavi započeto odmrzavanja odnosa sa suparničkom Kinom, navodi britanska agencija.

Međutim, glavne Abeove konzervativne pristalice žele da se okonča ovaj ''ponižavajući ciklus izvinjenja'', za koji smatraju da odvlači pažnju od sedmodecenijskog posleratnog mira u Japanu.

Abe je rekao da će podržati ranije izjave o ratu, uključujući najpoznatije ''iskreno izvinjenje'' koje je 1995. uputio tadašnji premijer Tomići Murajama.

Međutim, njegova ranija napomena da želi da u izjavi govori o budućnosti, dovele su do porasta zabrinutosti da će na taj način umanjiti značaj ranijih izvinjenja.

Predsednica Južne Koreje Park Geun Hje izjavila je danas da želi da Abeova izjava jasno podrži poglede prethodnih vlada o ratnoj istoriji ''kako bi pokazao čvrst stav japanske vlade kojim pokušava da napravi nov početak u odnosima sa susednim zemljama, uključujući i odnose sa nama''.

Istrajavaju sumnje o tome kako će se Abe odnositi prema japanskoj ratnoj i vojnoj agresiji, terminu koji je u prošlosti dovodio u pitanje.

Panel vlade, koji je sastavljen prošle nedelje osudio je japansku kolonijalizaciju Korejskog poluostrva u periodu od 1910. do 1945. kao i delova Kine od 1931.

Kina je saopštila da je više od 20 miliona građana poginulo tokom japanske invazije, okupacije i zločina, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG