Dostupni linkovi

Novi spor Britanije i Španije zbog Gibraltara


Britanska vlada optužila je Španiju da je povrijedila njen suverenitet nad Gibraltarom, poluotokom na španskom jugu, istaknuvši da su njeni brodovi u nedjelju u više navrata nezakonito ušli u njegove teritorijalne vode bez prethodne obavijesti, na što je vlada u Madridu odgovorila da nema govora o incidentu jer su to španske vode.

Ovo je zadnji u nizu diplomatskih sukoba zbog poluotoka nad kojim dvije države polažu pravo gotovo 300 godina.

Gibraltar je udaljen svega 20 kilometara od Afrike te se odande može zatvoriti ulaz u Sredozemno more.

Španski patrolni brodovi bili su u potjeri za jednim brodom švercera droge, no britansko ministarstvo vanjskih poslova ističe da je njihov ulazak u tamošnje vode "potpuno neprihvatljiv i nezakonit".

"Ovi ponavljani ulasci u britanske teritorijalne vode Gibraltara jasna su povreda suvereniteta Ujedinjenog kraljevstva od strane druge zemlje EU-a i slučaj ćemo podići na nivo hitnosti pred španskim vlastima", naveo je britanski ministar vanjskih poslova Hugo Swire u saopćenju.

Gibraltar, s čije se 430 metara visoke stijene vide obronci marokanskih planina, Španci nazivaju britanskom kolonijom te traže vraćanje suvereniteta. Teritorij je udaljen 1.750 kilometara od Londona.

XS
SM
MD
LG