Dostupni linkovi

Milanović odbio Vučićev prijedlog o zajedničkom danu sjećanja na sve žrtve


Predsjednik Vade Republike Hrvatske Zoran Milanović odbacio je u subotu prijedlog srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

"Uz dužno poštovanje i sućut, niti mi ikome prepisujemo blagdane i žalovanja niti će itko to nama", poručio je Milanović iz Sinja, gdje je bio na otvorenju Muzeja Alke.

Na novinarsko pitanje o špekulacijama prema kojima će Slovenija blokirati pristup Hrvatske schengenskom prostoru zato što je istupila iz arbitraže o granici, Milanović je uzvratio: "Ulaskom u Schengen mi radimo njima uslugu, mi ćemo čuvati vanjsku granicu, ovog puta ne od Turaka Osmanlija ali ako nije to njima u interesu onda nije ni nama".

Iako premijer nije htio komentirati slučaj otetog hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka u Egiptu, potvrdio je kako se zbog tog slučaja čuo s puno ljudi po Europi kao i s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić koja se vratila iz Egipta.

"To je teška situacija u kojoj ne treba pametovati, treba pokušati učiniti diskretno što je moguće, ali jako je teško", rekao je.

XS
SM
MD
LG